“De pierre et d’os : la matière de nos villes”

La pierre fait-elle la ville ? Une ville en pierre est-elle plus ancienne, plus importante, plus influente, qu’une ville en bois ou en briques par exemple ? La pétrification des villes va-t-elle de pair avec leur pérennité ?

Le 5 novembre 2019 l’émission “Le cours de l’histoire” sur France Culture revenait sur le colloque international “Pierre et dynamiques urbaines” qui s’était tenu du 14 au 16 octobre 2019 à l’Institut National Universitaire Champollion d’Albi.

Profitons de la situation de confinement pour réécouter cet enregistrement où histoire, histoire de l’art et archéologie nous parlent de la pétrification des villes au Moyen Âge.

Le podcast, c’est par ici.
Si vous n’avez pas pu participer au colloque, aucun problème, les communications ont été enregistrées, suivez le lien.

Seminari Permanent : Grans mestres de l’arquitectura gòtica a l’antiga Corona d’Aragó

Un dels objectius del projecte Barcelona en el context del gòtic meridional : arquitectura i ornamentació és l’organització d’un seminari permanent sobre les trajectòries —professionals i vitals— dels principals mestres constructors que treballaren a la Corona d’Aragó durant l’època del gòtic. Es vol posar un èmfasi especial en els que han tingut un ressò més limitat en la historiografia o en aquells altres que, per la raó que sigui, no han estat tractats monogràficament.

A partir de la documentació arxivística i de les obres es pretén abordar aspectes com ara la seva formació, el periple professional, les obres que dirigiren, els “deixebles” que tingueren, el seu treball —si és el cas— fora dels confins de la Corona, etc.

Es preveuen tres trobades anuals al llarg del període d’execució del projecte, obertes a professors, alumnes de grau, màster i doctorat, així com a qualsevol professional interessat en el tema. Les sessions constaran de dues intervencions. En la primera, es presentarà un mestre poc conegut i es mirarà de donar cos a la seva biografia gràcies a recerques encara inèdites. La segona intervenció consistirà en un estat de la qüestió sobre alguns dels grans constructors que han estat més ben considerats per la historiografia recent, estenent la mirada als regnes peninsulars.

I Seminari

Dimecres 25 de març de 2020, 15:30 a 18:30h ; aula 205, facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (c. Montalegre 6).

Dra. Elena Paulino (UCM) Los Colonia y la renovación de la arquitectura castellana en el siglo XV

Dr. Antoni Conejo (IRCVM-UB) Marc Safont: « magistrum condescentem de bona fama, vita e conversacione »

Pour en savoir plus sur ce séminaire, c’est par ici.